Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα ο μήνας γαλλοφωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης


 
0
0
0
6
Η Γαλλία και ο γαλλόφωνος κόσμος γιορτάζει από το 1998, την 20η Μαρτίου ως επίσημη Διεθνή Ημέρα Γαλλοφωνίας, πραγματοποιώντας ποικίλες εκδηλώσεις για τον πλούτο και την ποικιλομορφία του γαλλικού πολιτισμού και της γαλλικής γλώσσας.
Λογοτεχνία, κινηματογράφος, θέατρο, μουσική και σχολικά εκπαιδευτικά εργαστήρια συνδιαλέγονται στο φετινό πρόγραμμα της γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, το οποίο συνεργάστηκε με πολλούς φορείς της πόλης μας και Πρεσβείες άλλων χωρών για την υλοποίησή του.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προσκαλεί το κοινό στις δύο πρώτες τους εκδηλώσεις την Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016.
Την Τρίτη 8 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μόνιμης εγκατάστασης της έκθεσης της εικαστικού Ι. Ασσάνη, η οποία επιδιώκει να οπτικοποιήσει το κτήριο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται κάθε εσωτερικός παλμός του κτηρίου με την μορφή ενός συνεχούς οπτικού παρόντος που μετατρέπει το χώρο σε χρονικό μάρτυρα της ιδιότητάς του. Η καταγραφή αυτή δεν έχει στατιστικό χαρακτήρα αλλά διαδραστικό και χαρτογραφικό, αποκαλύπτοντας τις πιθανές εσωτερικές κινήσεις μέσα από μία σημειωτική σχέση κατεύθυνσης και δράσης.
Θα ακολουθήσει παρουσίαση-συζήτηση παρουσία της εικαστικού Ι. Ασσάνη, του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, κριτικού τέχνης και του Δημήτρη Αδάμ, προγραμματιστή.
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 19.00 θα φιλοξενήσουμε τον γνωστό συγγραφέα Δ. Στεφανάκη, ο οποίος θα μιλήσει για το γαλλικό μυθιστόρημα, ως παράδοση του ίδιου του μυθιστορήματος, δεδομένου ότι μερικές από τις καλύτερες σελίδες της λογοτεχνίας έχουν γραφτεί στη γαλλική γλώσσα.
Θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την ανάγνωση αποσπασμάτων από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ : Ι. Δεληγιαννίδου, Χ. Ζαφειριάδου, Ε. Θυμιοπούλου, Γ. Καύκας, Σ, Τζαφέρης, Δ. Τσιλινίκος.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου